Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Falsas_inscripciones_en_euskera_en_Iruña-Veleia Esquiva_de_Montfort European_federation_for_primatology Felipe_Lamarca_Claro FM_Concepts Federación_Turca_de_Futbol Elecciones_irlandesas_al_Parlamento_Europeo_en_1984 Forges_sur-Meuse El_ultimo_tango_en_Springfield El_Señor_de_los_Anillos_Las_Dos_Torres Estenografico Elección_Presidencial_de_Venezuela_1988 Elecciones_autonómicas_madrileñas Estación_de_Montilla Fibula_celtiberica_de_Lancia Formacion_de_Gogo Feria_de_la_Chinita_en_Madrid El_salvador Eugenio_lascorz_y_labastida Flora_peruana Fake_(banda_sueca) Estadio_Municipal_Joao_Havelange Epípolas Fontaine_de_Vaucluse Francisco_Javier_Beobide_Larrakoetxea Era_hadrónica El_Lute_II:_mañana_sere_libre Ermita Espóradas_(unidad_periférica) Francis_Xavier_Morgan Euphorbia_serrata_f_truncata Elecciones_estatales_de_Baja_California_(2004) Escuela_Colombiana_de_Ingeniería Emulación Franca_(São_Paulo) El_Zorro_(serie_de_TV) Eduardo_Juliá_Martínez El_libro_negro_del_comunismo:_crimenes_terror_y_represion Eduardo_Perez Elecciones_Autonómicas_Madrileñas_(25_de_mayo_de_2003) Eloxochitlan_de_Flores_Magón_(municipio) Estrongiloidiasis Erick_Andino Escarnio_de_Cristo El_Sueño_de_Morfeo_(2005) Elecciones_presidenciales_de_Haití_(2010) Enterría Flavor_of_Love_Temporada_2 Epithalamus Foeniculum_sativum Felanitx_(Islas_Baleares) Ejler_Jakobsson Espira_(desambiguación) El_bano_(Seurat) Francheville_(Ródano)

html map