Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Rovers_FC Galería_Nacional_de_Arte_(Estados_Unidos) Retrospective_EP_1:_Everybody's_Changing Reserva_natural_especial_de_Güigüi Fíbula_prenestina Saab_Gripen_NG VTEC Gina_María_Parody Ultima_Inframundo:_El_Abismo_Estigio Mus_(juego) Iglesia_del_Dulce_Nombre_de_María_(Valladolid) Twincast Ruta_Provincial_1_(La_Pampa) George_Larner Gabriel_Jean_Edmond_Séailles Fresnedoso_de_Ibor_(Caceres) Río_San_Francisco Rio_Lajas_(Dorado) Trycherus_fasciatus SEEI Remolinera_chocolate TuS_Nettelstedt-Lubbecke Gardnerella Reina_de_Aragón Uzhgorod Union_de_Republicas_Soberanas_Sovieticas Sabana_Grande_Abajo_(San_German) Gerson_Cedeño Ruscus_aculeatus_f_pumilus Infovia_Plus Iglesia_de_Sant_Martí_de_Romanya Municipio_de_Lake_(condado_de_Luzerne,_Pensilvania) Twain_Harte_(California) Infanta_Cristina_(P-77) Muralismo Ingeniería_biotecnologica Induccion_matemática Tígre_de_Álica Uruguay_Montevideo_Fútbol_Club Revolución_roja Rodeo_(Mexico) Ricardo_Trigueros_de_León Universidad_Carlos_Fernando_de_Praga Riera_d'_Argentona_(Mancomunidad) Iglesia_de_San_Nicolás_(Gandia) Municipio_de_Rogers_(Arkansas) Gardenias_F.C. Glorieta_de_Rodríguez_Marín_(Sevilla) SC_Magdeburgo Municipio_de_Adams_(condado_de_Miner,_Dakota_del_Sur) Girolamo_Macchietti Sabicea Reserva_Costa_Atlantica Rodolfo_IV_el_Fundador Reina_consorte_de_inglaterra

html map