Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Walter_Levin Willeman Vuelta_a_la_Comunidad_de_Madrid_2010 Constantin_Brâncoveanu Adrián_Viudes_Guirao APS_Rifle_de_Asalto_Submarino Victor_Bereciartua Zygia_longifolia Alcoholimetro Walrein Wall_Street_(película) Clachnacuddin_F_C Aeropuerto_de_kerry Chrysoma_pumila Veselin_Sljivancanin Wakonda_(Dakota_del_Sur) Yvrandes Accion_De_Desarrollo_Nacional Weingartia_platygona Abeja_africana Voluta_(zoología) Charles_Matthau Condado_de_Puñonrostro World_Professional_Basketball_Tournament Zentraler_Sanitatsdienst WWWF_United_States_Tag_Team_Championship Achikland Adolfo_II_de_Schaumburg-Lippe Agave_ixtlioides Conchífero WP:TABN Ciudades_desaparecidas Voivodato_de_Subcarpatia Zoster Ciron_(rio) Chervony_Yar Citropsis Cocodrilios Vedanta_sūtra ASM_Basket_Le_Puy-en-Velay Vapor_Libertad William_Averell_Harriman Visión_del_Apocalipsis Aguarras Conectiva_lógica Warner_(Nuevo_Hampshire) Clasicos_del_futbol_mexicano Xavier_Margairaz Cheiradenia_imthurnii Contaminación_del_suelo Christian_Gottlob_Ferdinand_von_Hochstetter Cocos_martiana Aldoar Alción_piquinegro Videojuegos_de_sigilo

html map