Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Caprimulgiforme Carrera_Diplomatica Biruni Capoterra Britney Centrolene_prosoblepon Breguet Brit_Awards_2012 Buritica Carmen_Polo_Martínez_Valdes Beniarjo_(Valencia) Cabeza_de_león Chamberlin CAFTA_(desambiguacion) Ben_johnson Calor_especifico Botón_(dispositivo) Bogarre Campeonato_Uruguayo_de_Fútbol_1968 Bajo_guadalentín Briosne-les-Sables Año_681 Bjerk. Canón_del_Colorado Cerro_Itapé Bagnols-en-foret Bulgaria_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Verano_2000 Benifallim_(Alicante) Birgit_Finnilä Celo_de_converso Borne Bagon Cao_Guojiu Capilla_de_Dunstaffnage Carlos_José_Belgrano Basilio_el_bendito Campillos_Paravientos_(Cuenca) Baures Calomicrus_buettikeri Base_aérea_de_Pechora_Kámenka Challand_Saint-Anselme Castellano_de_Panamá Cangzhou Cesc_Fàbregas Blue_submarine_no_6 Centaurea_scabiosiformis Calata Carles_Viver_Pi-Sunyer Bf_109G-2 Beaumetz-lès-Aire Casa_de_Emparan Capítulos_de_Capadocia Bela_Balogh Barón_haussmann Brigada_Obrera_de_Lucha_Armada

html map