Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Plaza_de_Europa_(Zaragoza) Parade_(ballet) Ogoniok_(desambiguación) Mystery_of_the_Urinal_Deuce O._R._T. Operación_Josué Plantae_Delavayanae Passacaglia_y_Fuga_en_do_menor,_BWV_582 Nossa_Senhora_das_Dores_(Sergipe) Parandones Pain_Is_Love Parque_Nacional_Broadwater Médicos_Sin_Fronteras Pigargo Myopus_schisticolor Ouanes_Amor Onekama NeverDead PR:ENFER Ostricourt Porespan Olfación Pedro_Poveda_Castroverde Pance_(Cali) PC(AP) Noodles_(banda) Pechina_(desambiguacion) Numero_de_Hagen Ononis_natrix_subvar_foliosa Paso_de_la_Cumbre Penny_Wiseguys Nutricion_de_hierro_por_plantas Non-Official_cover N.meningitidis Octave_Feuillet Paillaco_(estacion) Oscar_Garretón Niquero Neville_Lytton Pastunes Peronne_en-Mélantois Paso_de_san_francisco Nuestra_Senora_de_Sopetrán Photographic Pagano_hebreo O_Brother,_Where_Art_Thou Nuevo_Mundo_Israelita Pinhal_(Rio_Grande_do_Sul) Othello_(Washington) Pelita_Jaya Obertura_Coriolano Ortorexia NADH_reductasa Museo_de_Arte_Metropolitano Pollock_(Misuri)

html map