Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Cormorán_Orejudo Copa_Mundial_Juvenil_de_Fútbol_Americano_de_la_IFAF Denominacion_de_Origen_Jerez-Xérès-Sherry Declaracion_de_independencia_de_Finlandia Dzhojar_Dudaiev Cora_de_Écija Delosperma_lavisiae Distrito_electoral_de_Deshler_(condado_de_Thayer,_Nebraska) Dona_Marina Cortes_de_apelaciones_de_estados_unidos Aletai Dubravko_Pavličić Delfín_Benítez_Cáceres Ducado_de_denia_y_tarifa Cristina_de_Noruega_(desambiguación) Alexéi_Kaledin Dinastía_Guptá Distrito_electoral_de_Holbrook Director_Skinner Dark_Horse_(canción) Cynodon_pedicellatus Alexandria_(Tennessee) Ecole_nationale_superieure_des_mines_de_Paris Cuatro_hombres_para_Eva_(álbum_de_Olé_Olé) Círculo_de_los_seis_puntos Alonso_Pérez_de_Guzmán_y_Ponce_de_León Amorimia Crelle_(revista) Amarte_asi Donald_Edward_Cuber An_t-Acha_Mòr Cubillos_del_Sil Alianza_de_los_Democratas_Libres Distrito_Ciudad_Alta Dyflinn Ecuacion_eliptica_en_derivadas_parciales Ecuaciones_de_Cauchy_Riemann Dani_Mateo Distrito_de_San_Pablo_(Loreto) Dolly!_(serie_de_televisión_de_1976) Dispositivos_magneticos Distrito_de_verden Discocactus_griseus Cristo_Marrero_Henriquez Dimas_Delgado_Morgado Alice_B._Toklas Cryptosepalum_crassiusculum Cyberlux Dora_Baltea Almudena_Muñoz_(judoka) Día_Mundial_de_la_Seguridad_y_Salud_en_el_Trabajo Couvrelles Alvarino Dubai_Autodrome Dia_de_la_Ninez_y_la_Recreacion

html map