Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Alflex Dulce_Maria_Loynaz Distrito_de_Paccho Disruptor Crégy_lès-Meaux Echeveria_amadorana Cystignathus_ocularis Ana_Contreras Corbeyrier Cumanana Dave_Sheridan Departamento_de_Palpalá Designaciones_utilizadas_en_la_nomenclatura_de_los_grupos_taxonomicos Demon_core Divisaderos_(municipio) Ebelyn_Ortiz Amastigote Cóculo David_Munoz_Bañon Distrito_de_Cherbourg-Octeville Cuentos_Borgeanos D.520 Edificio_Almirante_Luis_Uribe_Orrego Coua_cursor Douglas_TB2D_Destroyer Distrito_de_shanao Design_Your_Universe_World_Tour Drop_It_Low D._P._S. Amrin Distrito_de_Kamiukena Daniel_Cancio_Toro Allagion Decoherencia_cuantica Corpus_Christi_College Cyperus_grayioides Darío_Regoyos Dictyostelia Deontica Discomorpha_santaremi Allium_flavum Alvaro_de_Luna_(actor) Cruz_de_Término Dinar_Líneas_Aéreas Digital_(fármaco) Amorcito_corazón Diario_Acción Doctrinas_del_Derecho Deportes_aeronáuticos Copa_Italia_1989-90 Departamento_de_Ledesma Ecuación_de_Meyer-Peter Diacantha_caudata Departamento_Cainguas Corvus_nasicus

html map