Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Buitre_leonado Bitch_Please_II Champniers-et-Reilhac Centro_Universitario_Franco_Mexicano_de_Monterrey Bloomberg_tower Capilla_de_santa_rosa_de_lima Carlos_Marquez_Sterling Batalla_de_mikatagahara Bocachico Campaña_en_el_Oeste_de_Africa Billie_Jean_King Cerro_Vizcachas Bulgaria_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sarajevo_1984 Bibiana_fernandez Cameron_Boyce Bazoches-sur-Guyonne Catedral_de_bristol Casa_de_Tócame_Roque Cerastium_umbellatum Cardiff_by_the-Sea Campanas_de_futbol_del_Club_Olimpo Cabo_de_Howth Chango_Nieto Bank_of_Jordan Biandrata Burghsluis Cafe_licor B_G_Knocc_Out Beneath_The_Skin_Live_In_Paris Campeonato_de_Fútbol_de_Costa_Rica_1934 Bases_de_Datos Capilla_del_Condestable Cessac Bartolomé_Martínez_Menacho Campeonato_del_Mundo_de_Motociclismo_de_2012 Biotrén Castillo_de_Xativa Brantz_Mayer Bádminton_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004 Beauregard_de-terrasson Bada_shanren Casa_de_Bjälbo Batalla_de_bonchurch CECSo Baprea_bicolor_Pierre Carmelo_Navarro Capitulos_de_Saber_Marionette Chalicotherium Calypte_anna Canal_Sur_2 Capon_Bridge_(Virginia_Occidental) Beaverdale-Lloydell_(Pensilvania) Beck_Hansen Capitania_General_de_Filipinas Bimota_HB1

html map