Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Edgardo_Rodríguez_Juliá Código_INSEE Cámara_de_Representantes_de_Tailandia Doronicum_longicaule Die_tageszeitung Alfonso_Jesus_Martinez_Alcazar Diagnóstico_de_embarazo Amaryllis_granatiflora Dia_del_Patrimonio_Cultural_(Chile) Duncan_Dhu Discocactus_griseus Alma_de_Dios_(pelicula_1941) Dinitrato_de_isosorbida Copa_del_Mundo_de_Esquí_Alpino_de_2010/11 Cástor_Fantoba Ana_de_Serbia Distrito_de_machinga Copa_Federación_2005 Cullomburg_(Alabama) Economía_de_China Dorstenia_walleri Ameles_aegyptiaca DW_Stadium Devorador_de_corazones Amantes_Sunt_Amentes Corte_de_Apelaciones_de_Temuco Aleuronudus_jequiensis Coxcoxtli Cortes_de_Barcelona_(1480) Almirante_Brown Amilamina Corredor_ecológico_del_Noreste David_murcia_guzman Dendromus_vernayi Alvora Copa_mundial_por_equipos Desayuno_de_los_barqueros Distrito_de_Me_Zóchi Cryptocephalus_villosulus Cotingidae Diego_López_de_Haro_V Aloe_semimargaritifera_var._multipapillosa Cuadrangular_de_Temuco_1967 Cupula_pentagonal_elongada Criando_malvas Distrito_de_pucyura Demofoonte_(Vento) Alsos_rusos Edificio_Comodoro_Hotel Echinopsis_intricatissima Allobia Dorado_(Puerto_Rico) Altiero_Spinelli Death_note Dario_Kresic

html map