Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Comunidad_francesa_de_Bélgica Vermeulenia_fedtschenkoi Zudomon Agriş When_I_Think_Of_You Chateau_d'Œx Yo_hablo... Aji_(guiso) Verneuil_l'Étang Condado_de_Habersham Vsévolod Conferencia_oeste_de_la_nba Video_portero Choucrut Circuito_crosover William_Wetmore_Story Codigo_ATC_D10 Condado_de_Gem Wakō Viu_de_Barravés Acanthothamnus ATR_42-400 Vertigo:_Live_from_Chicago Cinetica Yacimiento_petrolífero Velesmes_Échevanne Colombier-Fontaine Vilalba_(Lugo) Zoewatta XXXVI_Festival_Internacional_de_la_Cancion_de_Vina_del_Mar Cipriano_Pérez_y_Arias Wu_(reino) Zambiasaurus Villa_Olimpica_de_Vancouver Coenobius_puncticollis Agustín_Irusta Ciudades_francofonas Vivo_cantando:_los_anos_dorados Voltio_(album) Cochinilla_(insecto) Vicente_Pascual Z_E_A Claudio_Bravo Vrbovo Vaqueriza Aero_L-59 Abram_Ganníbal Colonia_Polanco Acampe_wightiana_var._longipedunculata Albuginea Valderice Comisión_de_salud_fronteriza_Mexico_Estados_Unidos Valenciennea_sexguttata Viala_du_Pas_de_Jaux Albania_(género)

html map