Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Farfalle, Farfalline, Farfalloni

Farfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.
W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm.
Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki.
Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole.

Sone_Arasuke Sopistas Scaled_Composites Tenchu_2:_Birth_of_the_Stealth_Assassins Sinsacro Showa_no_hi Síntesis_de_acridina_de_Bernthsen Transcripcion_inversa Stramonium_globosum Tomás_Quintana_Roo Teoria_de_la_Defrontación San_Cristobal_de_la_Vega Soledad_Ardaya_Morales Santa_Engracia_del_Jubera Terramelar Serafín_Martínez_del_Rincón San_Jaime_Apóstol Stenopodius_submaculatus Selección_de_baloncesto_de_Qatar Touro Thallomys_paedulcus Santos_Cosme_y_Damián San_Simon_Culhuacan Terremoto_de_Sampacho_1934 The_Warriors_Los_amos_de_la_noche Santa_Catarina_Pro Tequila_(municipio_Jalisco) San_antonio_del_salto_chico Sinfonía_nº_6,_D._589_(Schubert) Sasha_Köhen TSV_Munchen_von_1860 Tomer_Hemed Tarta_de_queso Tibirita Taek_Kyeon San_Matías_Tlalancaleca Sección_de_Gimnasia_del_Real_Madrid_Club_de_Fútbol Sergio_Viturro San_Carlos_Nicaragua The_Crush Secretarías_de_Estado_de_Mexico Tia_Juana Tomás_Garcia_de_Zúñiga Telefónica_del_Sur Saint-Pierre-de-Vassols Tay_Bắc Saint_Crepin_(Charente_Marítimo) Sangre_esfuerzo_lágrimas_y_sudor Seiro Sergio_Santos_Hernández San_Francisco_Díaz_de_Ecija Sainte_Marguerite_Lafigere Sopa_primordial Seder There_is_Nothing_Left_to_Lose

html map