Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Heber_J._Grant Guerra_de_independencia_de_Bangladés Antonio_Bofarull_y_Broca Héctor_Nunez Arbol_de_Artigas Idioma_cambrico Arantzazu Avida_(película) Ars_Goetia Misterio_de_San_Guillén_y_Santa_Felicia Arroyo_de_las_Fraguas Athemus_okinawanus Annales Attaleinae Ano_421 Análisis_de_impedancia_bioelectrica Atrévete_A_Soñar_(telenovela) HAD IUED Haza_el_Trigo Iakchos Arcadi_Espada Herbario_Virtual Guillaume_de_Nogaret Anna_Christie_(pelicula_de_1930) Guerra_de_el_ártico Atari_Falcon_030 Hola_Mary_Lou:_Prom_Night_II Hosanna_(nombre) Moises_José_Azize Hibiscus_syriacus Anfóteros Montanas_de_Begur Asṭāṅga_yoga Avenida_Saratoga_(línea_New_Lots) Antara_Polanco Hanggai INERGÉN Horau_racemosus Augustan_drama Hilend Montigny_la_Resle Anos_680_a_C Asociación_Departamental_de_Futbol_de_Cerro_Largo Asedio_de_Gijón_(1394) Mortiers Himno_de_Mónaco Andras Guerreros_Neimoidianos Argenta_(Italia) Aqualandia Andre_Félibien_des_Avaux Henry_Hull Atractylis_chinensis_fo._erossodentata Anna_Lee

html map