Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Tren_subterráneo Rosely_Roth Fuente_de_los_Cuatro_Caños Geoffrey_Parrinder Fuerte_de_San_Felipe_del_Morro Tsengel Municipio_de_Upland_(Dakota_del_Norte) Geoffroy_Gaimar Rho Ribauè Un_chien_andalou Risí Return_to_the_36_Chambers:_The_Dirty_Version Tsukiyomi_(Naruto) Rio_Poprad Ghetto Gimle_BBK Geotrupes_vernalis_insularis Muriel_de_zapardiel Iglesia_parroquial_de_San_Sebastián_Mártir Glipa_formosana_uniformis Ierba_de_mil_flores Ryan_Briscoe Relatos_del_piloto_Pirx_y_Mas_relatos_del_piloto_Pirx Fuga_de_segovia Río_Mindanao Revolución_cubana Gnuplot Images_And_Words_Live_In_Tokyo Triplophysa_yunnanensis Imperio_Sunga Ruy_Lopez_de_Villalobos Rio_Salado_de_Espera Rodrigo_Rojas_De_Negri Galium_ruprechtii Geogarypus_robustus Fritessaus Urosevac Roberto_Vissio Galium_fruticosum Fyodor_Sologub Fórmula_3000_Europea Gnathonemus_schilthuisiae Gas_ideal Incidente_de_Matsumoto Municipio_de_Albany_(condado_de_Nevada,_Arkansas) Roberto_Requião Universitatea_Craiova Urocordado Repúblicas_bálticas Rhacophorus_poecilonotus Republica_de_Tatarstan Ignacio_Gonzalez_Santin Renato_Caccioppoli Resice

html map