Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Pedro_Burillo_Lopez Pohang_Steel_Yard Piquillos_de_corro Mystacidium_mauritianum Organización_territorial_de_Belgica Niños_del_hombre Nias Pont-l'Évêque_(Oise) Neuilly-le-Dien Nine_lives Physaria Nombre_Persa Paul_Friedrich_August_Ascherson Nuria_Diosdado Palhais_(Serta) Nicolas_de_Lenfent Pignolo_(macarron) Parque_temático_Villas_del_Oeste Otolemur Petropedetes_natator Ploiesti Papiro_77 Parámetro_de_Tisserand Organizacion_Comunista_de_Espana_(Bandera_Roja)_-_OCE_(BR) Partido_de_los_Trabajadores_de_Irlanda Nave_Shenzhou Nikolái_Miliutin Música_clasica Néstor_Craviotto Nachts_im_museum Pace_Wu Poochie Musgo_de_Islandia One_(canción_de_U2) Museo_folclórico_de_Belén Orthogonal_Frecuency_Division_Multiple_Access Pappophoraceae Nicotin_adenin_dinucleótido_fosfato Oreostylidium_affine Pedro_Funes Oppel Nogales_(Chile) Pliolestes Música_clasica_de_la_India Pablo_Garcia Otton_Solis Noruego,_práctica_sexual Oides_collaris NDs_mPeG Patron_abstracto Nave_de_batalla_Ori Portage_(Washington) Northfield_(Vermont) Periodico_(Publicacion) Orchis_pauciflora

html map