Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

CD_Hernani Calocybe_georgii_var._aromatica Calvas_(canton) Can_Fabes Aún_Más_Curiosa_la_cara_de_tu_padre Castel_Viscardo Burgos_Ladron_de_Guevara_Juan Benoit_Clapeyron Carmen_Barrero_Aguero Beaurières Bombo_de_pedal CB_OAR Carl_Daniel_Friedrich_Meisner Broken/A_d Canción_de_arrabal Bucle_P Bedwin_Hacker Batalla_de_Puente_Milvio Cantonales Cabeza_borradora Cantón_de_Belabre Cadinanos Castillo_de_Güevéjar Centenera_la_Vieja Cantón_de_Châteaurenard Cardenal_Mercier Cantes_de_Malaga Bellotti Bocas_de_Ceniza Caranx_alexandrinus Borderea Catedral_de_Santa_María_de_Jerusalén_(Mérida) Biševo Challet Cabo_Sata Bloque_Nacional-Popular_Galego Casasbuenas_(Toledo) BU-903 Calymmaria Camellia_kweichowensis Benerville_sur_mer Chaetocnema_megasticta Barranco_de_Badajoz Chancro_blando Brassiophoenix Carsidaridos Bruyeres_le-Châtel Campeonato_Sudamericano_de_Clubes_de_Voleibol_Femenino_2013 Cespitularia Basílica_de_los_Santos_Hermanos_Martires_Vicente,_Sabina_y_Cristeta Batalla_de_nanjing Canarem Cape_Fear_(Carolina_del_Norte) BTT Calyptraemalva

html map