Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Máquina_sumadora Patinaje_artistico_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Chamonix_1924 Phylanthera Pass_at_Me Pinto_pollo Orca_(Fundão) Partido_Comunista_en_Arabia_Saudita Porto_Santo Pavo_verde Oceano_Pacífico_Norte Portal_Miralles Octaoxosulfato_(VI)_de_hidrógeno Pontiff Ordre_de_la_Libération Periophthalmus_spilotus Ocós Patti_(Panyab) Nou_Camp_Municipal_de_Santa_Coloma Palacio_de_larrinaga Post_scriptum Oolitic Mxpx Panggung_Bandaraya_DBKL Olintla Paniyaram Postern_of_Fate Nemognatha_nemorensis Neocolonial Painesville No_Doubt_álbum Parque_Zoologico_del_Centenario Panel_detector_plano Pirin_Gotse_Delchev Ornitrophe_malabarica Nintendo_Optical_Disc Pela Phaet Picea_glehnii Pedro_Romero_de_Terreros,_conde_de_Regla Pacho_O’Donnell Neguillon_cultivado Pedro_Castelli Pevek NatGeo_y_yo Nardello Paquete_Telecom Orizaba_(Veracruz) Personajes_de_Digimon Phaeogala_major Pluma_rizada Peroxidacion_lipídica New_Egypt Polifagia Ocucajea Padmapurana

html map