Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Khan_al-Umdan Libro_de_no_ficcion Leopold_Rother Larry_Moss La_Voz_del_valle Level_Up Kushiyaki Litsea_cubeba Josué_Villaé Jaco Jorge_II_de_Gran_Bretaña LB_Chateauroux Italia_Fascista La_Voz_Dormida Ley_del_equilibrio Irwin_(Iowa) Korosfo Juan_Nicolás_Gómez_y_Espeche Lathyrus_odoratus_zeylanicus Largitzen L'Alcora_/_Alcora José_Eugenio_Hernandez Isotopologo Jean_Pierre_Rampal Itapua Katerine_siegel José_Juan_Almeida Jose_Maria_Millas-Raurell Isla_de_Koh_Kong Kid_Paddle La_hija_de_peter L_T.E._Internacional_Airways Juliano_Mer-Khamis Kin-Ball Juan_Carreno Javier_Patricio_Pérez Jubileum_III Isa_TKM_(álbum) Javier_Escalza Le_signe_du_lion Jason_Dunford Judy_Stephen Juan_de_Piña John_Towner_Williams Jardín_Botánico_Nacional_de_Belgica José_Antonio_Ocaña_Martinez Jose_Maria_Luengo_Martinez Laneuvelotte Lavadora Jacob_ben_Mahir_ibn_Tibbon Keats Juan_José_Artero_Arce Julián_Barahona La_Alamedilla_(Salamanca) LP_(desambiguación)

html map