Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Cabildo_AGC Brabante_Valón Blythe Caribou_(álbum_de_Elton_John) Bandera_de_Dakota_del_Norte Benaroya_Hall Cerastium_lagascanum Burgos_Monumental-Castilla_y_León Chamaeraphis Cabra_bucardo Bromeliácea Capilla_de_Uquía Benoît-Constant_Coquelin Barrio_de_la_Alquería_del_Fargue_(Granada) Calimero CENIEH Bihat Cardeno Chanh_muối Barreiro_de_Besteiros Cattleya_laelioides Barrio_El_Crucero_(Leon) Bray-en-Val Castillo_de_Hortezuela_de_Océn Balon_de_Oro_2010 Cereixa_(Puebla_del_Brollon) Ben_10:Fuerza_Alienígena Bramantino Cartagena_(Bolívar) Cantón_de_Biarritz_Ouest Cable_apantallado Blind_(cancion) Barghawata Cayo_Escribonio_Curion Bandera_de_la_Región_del_Libertador_General_Bernardo_O'Higgins Baños_de_agua_santa Barruelo_de_santullán Badula Canosa_di_puglia Barra_de_tareas Calle_de_los_Hermanos_García_Noblejas_(Madrid) Bartolome_Calvo Castanola Castelli_(ciudad) Bernardo_de_Alderete Boyd_Alexander Boccaccio_Boccaccino Calidad_Proof Basilica_y_Convento_de_San_Francisco_de_Lima Boavista_FC Canton_de_Saint-Pé-de-Bigorre Backa_del_Norte Bulma Barrendero Catábasis

html map