Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Proceso_fonologico Lori_de_Kuhl Puerta_de_Almodovar Puente_Alfonso_XII Quiry_le_Sec Real_Titanico_de_Laviana Regaliz_de_montaña Quelvacho_de_Taiwán Provincia_de_Akmola Regalia_Imperial_Japonesa Manzu María_Teresa_Guerrero Marcelo_I Louis_Stephen_Saint-Laurent Granio_Liciniano Presa_de_El_Burguillo Megalognatha_rolleti Premio_Nébula Mijaíl_Vladimirski Mariana_de_Jesús_(beata) Malvern_(Ohio) Luis_Amigó Quercus_castaneifolia Mary_Jane_Watson Gran_Premio_de_Japón Primera_Liga_de_Yugoslavia_1991/92 Maxim_Maximovich_Litvinov Marquesado_de_Retes Reforma_Vareliana Redifusión Puente_de_San_Fernando_(Madrid) Loose_the_concert Martín_Fierro_de_Oro Gobierno_y_política_en_Norte_de_Santander Raj_Koothrappali Prefectura_Autónoma Rebab Malthinus_zahradniki Menceyato_de_Icode Lorenzo_Mercadante_de_Bretaña Miguel_Diaz_Negrete MEEDDM Mesorregión_del_Valle_São-Franciscano_da_Bahia Region_del_Sur_(Malaui) Presser Miguel_Juan_Sebastian_Piñera_Echenique Gregorio_Lopez_Bravo_de_Castro Madre_Purísima Povolide Granges_sur_Vologne Gold_Coast_Queensland Raspilla Lüshun Quinciano_de_Auvernia Prorocentrum

html map