Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

La_Virgen,_el_Nino_y_santa_Ana La_Naranja_Mecanica_(película) José_Miguel_Gallardo_Vera Leucospermum_bolusii Leptopodomorpha Juan_Crespin Las_puertitas_del_Sr._López Joachim_Puchner Kamień Jose_Albornoz Joseph_Schillinger Karl_Weishaupt Letra_C Jose_Gutiérrez_Fernandez Jose_Ramon_Elizondo La_muerte_camina_con_tacón_alto José_Maria_Blazquez_Martinez Kate_Lester José_Luis_Romero_(historiador) Javiera_y_los_imposibles Island_of_Lost_Minds La_Segunda_(Santiago_de_Chile) Jupiaba_minor Jose_Gaspar_Rodriguez_de_Francia Lawrence_Roberts Jose_María_Maravall Jose_María_Fernández_Buelta Leticia_Cossetini Lingüística_documental Libro_de_los_Jueces Joaquín_Pardo_Vergara La_Confusión Kleber_Laude_Pinheiro La_Baume-de-Transit Karla_Falcón_Catrejón Juan_de_gotia Islandia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Los_Ángeles_1984 Joseba_Elosegui La_batea_/_Tío_Caimán Kronichthys_lacerta LVV Isabel_Villar_Ortiz_de_Urbina Jardin_Blake_(Kensington_California) Kabir José_Cabrera_Bazán Julio_Valdez Joaquín_Beunza_Redín Lago_Hess Ireneusz_Jelen L'Apprenti_Schtroumpf Liliana_Teresita_Negre_de_Alonso Jack_(pelicula) Jose_Manuel_Diez Juan_Lopez_Fernández_"Jan" Juan_Felix_de_Alvarado_y_Luque

html map