Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Número_de_Fermat Ottó_Koltai Pacos_de_Gaiolo Notes_Mesembr. Más_allá_del_principio_de_placer Plato_(Magdalena) Operacion_Crossroads Paz_de_Sistova Paulina_de_Wurtemberg_(1810–1856) PalmPilot Pedro_Lantero_Perez Pliosaurus Nuoro Pedreiras_(Abadín) Penón_de_Velez Osterreichische_Luftstreitkräfte Papiro_37 Nuestra_Senora_del_Prado Nasoonaria_sinensis Pedro_Cifré NZL_60 Oxhidrilo Pacific_Ten_Conference Picsearch Noruega_en_el_Festival_de_la_Canción_de_Eurovisión_1985 Môlay Plegonero Nomadi Plataforma_¡Democracia_Real_YA! Poblados_del_norte Patrick_Dewaere Nicolae_Golescu Ora_no_Gohan_o_Kaese!! Newton_Highlands_(Metro_de_Boston) Organofluorado Orri_Pall_Dýrason N-113 Persecución_religiosa_durante_la_Guerra_Civil_Española Naval_Research_Laboratory Península_de_Chukchi Obovaria_rotulata Picea_pindrow Patriarca_Eutimio_de_Bulgaria Paradoja_de_san_petersburgo Pallacanestro_Vigevano Ormaiztegui Museo_Municipal_de_Bellas_Artes_de_Barcelona Nador_de_Hungria Patmos Natacion_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Atenas_2004_Relevo_4x200m_Estilo_libre_femenino Peter_Kroger Peninsula_de_los_Balcanes Papoula Néstor_Pedro_Braillard_Poccard Paraje_natural_La_Solana_y_Barranco_de_la_Lucía

html map