Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Cueva_de_la_Loja Cornelius_Oswald_Fudge Detras_de_la_risa Cucumis_eumelo_subsp._ameri Departamento_de_puno Aloe_chabaudii Alquimia_hermética Distrito_de_Chacas Cultura_en_Guadalajara_(México) Amelecourt Cyphon_jiangxiensis César-Constantino-Francisco_de_Hoensbroeck Cómic_romantico Distrito_de_Marcará Danity_Kane_(álbum) Almafuerte_(Misiones) Distrito_de_Ichocán Copa_de_Letonia Douglas_C_74 Crêpe Código_cíclico Detonador Duro_de_Matar:_Un_buen_día_para_morir Ammonoidea Corona_estaminal Always_and_Forever Cónsul_(Francia) Alta_Sanabria Crecy-au-Mont Cyanus_cyanus East_Marion Didymopanax_calophyllum Dia_nacional_de_Andalucia Departamento_de_Canete Alhaquem_I Cortazar_Apuntes_para_un_documental Diego_Jose_Benavente Amolops_kangtingensis Alexander_Veljanov Almat Creacion_de_los_enanos Código_compartido David_Byrd Disney_Channel_Original_Movies Corcoué-sur-Logne Alexis_Mendoza Doctorado_en_Administración_de_Negocios Alejandro_García_"Virulo" Cornello Dimocarpus_crinitus Crónica_Sebastianense Diego_Pérez_(futbolista) Cryptocephalus_albolineatus Costa_(Guimaraes) Domine,_quo_vadis?

html map