Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Downesia_strigicollis Copa_Mundial_de_fútbol_de_1962 Amparo_Poch Algoritmo_del_vecino_mas_proximo Alicia_en_la_Espana_de_las_maravillas Dinac Dinastía_nanda Dogri Dadesias Duro_de_Domar Digestión_anaerobia Amanita_franchetii Daewoo_Royale Alicia_Harding Dogana Alitalia-Compagnia_Aeree_Italiane Cuarta_division_de_Chile Código_del_pañuelo Dogmas_catolicos_romanos Alonso_de_Bonilla Dendrohyrax Cyperus_krugii Diálisis Dentada Dispersion_(matematica) Altamont_Free_Concert Alexis_Mijáilovich Crevecœur_sur-l'Escaut Datación_arqueológica_por_termoluminiscencia All_That_She_Wants Alvaro_de_Braganza_senor_de_Tentúgal_Povoa,_Buarcos_e_Cadaval Cumberland Costa_de_Malabar Cotes_de_Bordeaux_Saint_Macaire Código_ISIN Cronopio Ecurcey Amsterdams_Lyceum Ana_María_Sánchez_(actriz) D.O._Rueda Almadraba_de_Hércules Dositeo_Errazuriz_Zanartu Dendrosma Deer_Creek_(Arizona) Dólar Cynoglossus_maculipinnis Desayuno_Nacional_de_Oración Cravenceres Douglas_Hyde_Gallery D._J._Kennedy Cultura_Kura-Araxes D13B Dragon_(horoscopo_chino) Copa_de_Europa_de_waterpolo_masculino Algoritmos_de_ordenamiento

html map