Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Ramon_Medina_Bello Michael_Smith_(baloncestista_1965) Lockheed_L-1011 Razón_aurea Grand-Am María_Manuela Psacalium_strictum Línea_5_(MetroBilbao) Michel_Philidor Rebelion_magonista_de_Baja_California Mercerville_(Nueva_Jersey) Los_pasajeros_del_tiempo Martha_Reeves_and_the_Vandellas Quiste_sacro Mendoza_(Capital) Llanura_Panonia Goma_(ciudad) Mediona_(Barcelona) Gobierno_del_Perú Ramon_Jose_Velasquez Px Puente_Kingston MP_59 Memorial_Jesus_Gil_y_Gil Primera_Guerra_de_Independencia_Italiana Golfo_de_Génova Gonzalo_Fernandez_de_Córdoba_y_Montes Rafael_Alburquerque Meet_the_Temptations Quaix-en-Chartreuse Manuel_Pérez_Trevino Pueblito_de_Allende Publicacion_de_Información_Aeronautica Prodr._Pl._Ind._Occid. Losa_del_Obispo Quebrada_del_Yatan M-10_(Madrid) Ralph_Rene Mario_Padilla Luis_Justo_Villanueva Maillé Rechazo_multiple Manuel_Andres Grassflat M.E.Galiano Línea_11_(EMT_Málaga) Lotus_38 M_U_The_Best_of_Jethro_Tull_Vol_I LocalSettings.php Louis-Eugène_Simonis Maçanet_de_la_Selva_(Gerona) Ramon_Rey_Ardid Raul_Brandão Lolium_cechicum Pugnochelifer_amoenus

html map