Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Monasterio_de_Fitero Aulacophora_apicipes Hymenocallis_occidentalis_var._occidentalis Antonio_Garrigues_Díaz-Cañabate Asedio_de_santiago Hotel_Ritz_Carlton_&_Residences_(México) Grávalos_(La_Rioja) Areca_borneensis Hakushon_Daimao Hordeum_eriwanense Avenida_jiménez_(estacion) Herpsilochmus_stictocephalus Apocino_del_Canada Ataque_Metodo_ofensivo Assynt Mosi_oa_Tunya Astragalogia_nempe_Astragali Modulo_lunar_CSD Moshé_ben_Maimón Hipótesis_del_mundo_de_ARN Anderson_Conceição_Benedito Morrillera Halominniza Arquitectura_social Ano_461 Anna_Amelia_Obermeyer Movimiento_anticorrupcion_de_la_India_de_2011 Arques_la_Bataille INS_Eilat Anidrytus_nigricans Argiope_keyserlingi Historia_del_Estado_de_México Hierba_del_corazón Mordella_apicalis Autocross Monasterio_de_San_Adrián_de_Sasabe Historia_de_alaska Avantgarde Anquiceratopo Hábeas_Data H._sapiens Honey,_I'm_Home Aplactis_paniculata Arriaga_(México) Grupo_C_en_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_1978 Historia_de_los_judíos_en_Japon Arenaria_ciliata_subsp._tenella Asunto_(banda) Harry_Mason Apterocorypha_bispina Mortadelo_y_Filemón_-_¡Salvese_quien_pueda!_¡Auxilio! Aphyosemion_cognatum Antonio_Fàbregas Guybrush Henry_Green

html map