Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Telepathic_Sonora Suksilgwa Saxo_contralto Taporos Sybaris_andersoni Sau-Sau The_Rasmus_(álbum) Spicara_maena_flexuosa Tierra_de_Jorge_V Teoría_de_Matrices Srta._Krabappel Thonnance_lès-Joinville Shenlong Stegania_nuda Touffréville Sociedad_de_resistencia Slalom Son_Serra_La_Vileta South_River_(Ontario) Tanemura_Shotō_Tsunehisa Sing_Sing Schafik_Jorge_Hándal Sinagoga_de_Santo_Domingo Trebolado Sluis Tirvia_(Lérida) Sparedrus_alesivani Sistema_Nacional_de_Medios_Publicos_S_E Sarcocarpo Seleccion_Aragonesa_de_Futbol Saint-Lary Tomás_Berreta Thoree_les_Pins Sd_almazan Surcouf_(1934) Sonata_para_teclado Sistema_cristalino_monoclínico Sjalfstædisflokkurinn Saint-Etienne-au-Mont Serebró Scheelea_wallisii Steinerberg Santo_Isidro_de_Pegoes Stuck_Together,_Torn_Apart San_Antonio_de_El_Paso_del_Adelantado Sancti-Spíritus_(Extremadura) Saint_Georges_de-la-Couee Sterculia_curiosa Synallaxis_scutata Stephen_Strasburg Secuestro_de_Terence_Freitas,_Ingrid_Washinawatok_y_Laheenae_Gay Saint_Medard_(Charente) Tercera_división_B_chilena TB_Tvøroyri Saint_Martin_de_la_Lieue

html map