Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Lista_de_gobernadores_portugueses_de_Ceuta Juan_Francisco_Mouron Invasion_del_Libano_de_2006 Joazhiño_Arroé Leal_Lineas_Aereas Jesús_del_Gran_Poder_(desambiguación) Juana_Díaz_Puerto_Rico J_(NYCS) Julia_Urquidi_Illanes Junius_Rusticus Lake_Linden_(Míchigan) Jefe_de_Gobierno_del_Distrito_Capital Jove_(Lugo) La_vuelta_al_mundo_en_80_días KIL_Toppfotball Lethrus_shakhristanicus Johnny_Mack_Brown Leobardo_Chapa La_Mosca_Tsé-Tsé Linea_124_(EMT_Madrid) Josef_Schmidt Instituto_de_Biocomputacion_y_Física_de_Sistemas_Complejos Jim_Valvano José_Maria_Ponce_de_León Juan_Pablo_Posada Jardín_Botanico_de_Krefeld Ju-89 Jose_F_Bonaparte Kuntaw Kōka_Mon_In_no_Bettō La_Jumellière Koporye Isla_Cerritos La_casa_verde Lentejuela_de_río Levente_(príncipe) Liga_de_Yugoslavia_de_waterpolo_masculino Jose_Maria_Dorantes_Vargas Instituto_Profesional_AIEP Joy_Destiny_Tobing Le_Thil-Riberpre Lamprophiidae Kulika Joan_Massagué_Solé Juscorps Jaime_Sanchez Jacinto_Verdaguer Larimore_(Dakota_del_Norte) Literatura_sapiencial_medieval_espanola Las_Árdenas La_tentacion_de_Cristo_(Botticelli) Jose_Tomás_Boves Laurens_van_der_Post Lionel_Brockman_Richie La_revuelta

html map