Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Bill_Everett Brigitte_Fassbänder Bichos_(programa) Bédat_&_Co Biatora_toensbergii Bellecombe_tarendol Bolón_(desambiguación) Bassella_(Lerida) Bombardeo_a_la_Plaza_de_Mayo Centro_de_Ciencias_Reuben_H_Fleet Bajo_cómico Buri Bylina_(Línea_aérea) Años_1510_a_C Cesar_Martín_Villar Carte_de_visite Brasileñas Carmen_Vicente_Cabañas Capáez_(Hatillo,_Puerto_Rico) Barresantos Bienvenidos_al_norte Chamaemelum_parthenium Bernardino_Echeverría_Ruiz Calle_Colón_(Valencia) Carlos_Zuñiga_Figueroa Barrussus_pentheri Campo_del_Buenos_Aires_Cricket_Club Bhadgaon Bones_(TV_series) Carretera_Cadiz_Malaga Borjigin Cantharomorphus Belvedere_Estate Cantaous Batman_La_Mascara_del_Fantasma COROT-4b Cenit_Polar Calderón_tropical Candida_Rosa Biche C-232 Cardenal_Jean-Baptiste_Phạm_Minh_Mẫn Carmen_Ordonez_Gonzalez_Lucas Año_1299 Carlo_Gnocchi Carlinhos_Brown Casa_Museo_"Guayasamin" Batalla_de_la_bahia_de_Matanzas Cabila Cabana_(Ancash) Bierun Castillo_Marsvinsholm CNPT Calao_pardo_de_Austen Breathless_(canción_de_The_Corrs)

html map