Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Camp_Rising_Sun Batalla_de_Yatay Brisas_de_Montebello Bujeo CD_Huetor_Tajar Caramelos_de_cianuro_(álbum) Central_de_Cabdella Campeonato_Mundial_de_Patinaje_Artistico_sobre_Hielo_de_1983 Bufo_fernandezae Boucher Centro_de_Formación_Técnica_de_Tarapacá Besïro Bioshock_2_Sea_of_Dreams Bignicourt_sur_Marne Berneuil_en_bray Chamaerops_macrocarpa Cavernícolas Castillo_de_Rochers_Sevigne Bromus_porteri_var._assimilis Brunfelsia_calycina Campeonato_Mundial_de_Concurso_Completo Cameron_(Luisiana) Barbara_Tissier Azulito_oscuro Camarinal Bodega_Aurrera Balzi_Rossi Castejón_(Navarra) Cayetano_Rosell_y_López Cascata_delle_Marmore Año_223_adC Búcaros_de_Bucaramanga Charadrahyla_trux Brooke_Hunter Chaillé_sous_les-Ormeaux CDG Batalla_del_Camello Cedeño_Cenci Basilio_Paraíso_Lasús Campeotto Billete_de_10_€ Bandera_de_bangladesh Centro_Médico_Nacional_20_de_Noviembre_(México) Campeonato_Mundial_de_Ciclismo_de_Montana_2005 Bosque_mixto_cantábrico Be_Bop_Deluxe Campanário_(Minas_Gerais) Bhishmadev Baill. Ballena_franca Carex_mauritanica Canna_schlectendaliana Canapés Castillo_de_blarney Canova

html map