Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Astragalus_krajinae Area_metropolitana_de_Praga Astape Anusha_Mani Hassan_I Hymenaea Antonio_Filippini Munakata_(Fukuoka) Aol_time_warner Arturo_Orzabal Gualba Arabe_chíji Ministerio_de_Asuntos_Exteriores_de_Rusia Aubert_Cote Moises_Hurtado Hockey_sobre_césped_(femenino) Andante_para_un_pequeño_órgano_mecanico_(Mozart) Arrazua-Ubarrundia_(Alava) Hotel_Raquel Misa_de_la_Coronacion_(Mozart) Morgantown_(Kentucky) Molieres_(Tarn_y_Garona) Mousse_de_chocolate Mont_pres-Chambord Apple_Records Aníbal_Núñez Guerra_Civil_de_1898 Astragalus_pseudoxytropis Hydra_(álbum) Avon_(empresa) Arroz_de_ayuno Guillermo_VII_de_Hesse-Kassel Idioma_tsafiki Hypochilus Arco_de_circunferencia António_Arias Asociacion_de_Universidades_Privadas_de_Mexico Hakkō_ryu Antonio_van_Diemen Himno_Nacional_del_Manchukuo Aurantinidina Apium_rapaceum Avenida_Burnside_(linea_de_la_Avenida_Jerome) Area_de_la_Salud_(Medellin) Hortus Ascazubi Mitchell_Lee_Wiggins Astragalus_atropilosulus_var._atropilosulus Hospital_del_Tórax Helms_Foundation_Player_of_the_Year Apterogaleruca_hirthihumeralis Historia_de_las_instituciones_en_Mesopotamia Guillermo_Briseño António_Luís_de_Sousa_Marques_de_Minas Hem_Monacu

html map