Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Nahuel_Perez_Biscayart Onirógeno Nazareth Pep_Parés Playa_de_la_Fustera Nazis Pedro_Carmona_Estanga Papirología PGC_23 Nervus_phrenicus Pachanga_FC Partícula_de_Higgs Photinia_deflexa Plaza_Huerto_Sogueros_(Castellón) Operación_Justicia_Infinita Nizza_di_sicilia Pedro_Cebrián_y_Agustín,_conde_de_Fuenclara Nestor_Bolentini Ola_(temperatura) Narada_(desambiguacion) Neopomacentrus_bankieri Politica_pública Mössbauer Notolegia Pablo_Olivares Plateau_(estado) Octavio_Lopez Pedra_da_Mina Pers-Jussy Museo_de_sitio_arqueologico_Cihuatan Nina_Foch Pinheiro_Grande Operación_Reconquista_de_España Odaraia Parque_Natural_de_las_Sierras_de_Tejeda_Almijara_y_Alhama Náquera_(Valencia) Oscar_Aviles_Arcos Ochenio_de_Manuel_Odria Pidencito Plata_(heráldica) Ouriques Oenanthe_macrosciadia Pangeo Nuevo_ejército_modelo Norman_Manea Plaza_Enrique_Santos_Discepolo PAOK_de_Salonica Poa_annua_var._stricta Música_de_América_del_Sur Petroquimica_Comodoro_Rivadavia Musik_i_mörker Nino_Ferrer Peppermint_Frappé Nabiki_Tendo Oshikōchi_Mitsune

html map