Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Plaza_Colonia_de_Deportes Pontevedra_(provincia) Planetas_enanos Plaza_de_San_Antonio Pedro_de_Alcantara_Tellez-Giron Nuncio_apostolico Paz_Fernandez_Felgueroso Navalafuente Omar_Rodriguez_López Peerless_(sello_discográfico) Niños_del_Brasil Perazancas_de_Ojeda Partido_Socialista_Unificado_de_los_Trabajadores Política_Común_de_Seguridad_y_Defensa_(Unión_Europea) New_Live_and_Rare Partido_Socialdemócrata_Sueco Navadvip Onati_Onate Paracompsus_micros Pinnath_Gelin Parapodos Para_leer_al_Pato_Donald ONGAWA_Ingeniería_para_el_Desarrollo_Humano Need_for_Speed:_ProStreet Nombres_de_Dios_en_el_Judaismo Olá_(distrito) Oratorio_de_la_Difunta_Correa Organoclorados Nennius Pest_(condado) Piragüismo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Sídney_2000 Máquina_flejadora Pere_Joan_Barceló Perdón_(desambiguación) Policía_Federal_(México) P_B.N.S.K. Musonia_sexdentata Partido_por_la_Independencia_del_Reino_Unido Parque_Deportivo_Universitario_"Beto_Ávila" Operaciones_ferroviarias_de_la_brt_y_bmt Operación_Achilles Petrosedum_rupestre_subsp._elegans Nebulosa_Pacman Museo_Nacional_de_Arqueología_Antropología_e_Historia_del_Peru Perfect_(canción_de_The_Smashing_Pumpkins) Número_primo_3_adico Partido_comunista_de_honduras Piru_Gaínza Partido_Democratico_del_Trabajo Nipponia Peider_Lansel Nishikawa_Sukenobu Peregrín_García_Cadena Museo_de_Historia_Natural_de_Pinar_del_Río Ogata_Korin

html map