Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Anelli

Anelli (takze, dla mniejszej wersji: anellini, anelletti) – rodzaj wloskiego makaronu, wywodzacego sie z Sycylii. Anelli ma forme malych kólek (pierscieni) i uzywa sie go w zasadzie tylko jako dodatek do zup i baze dla salatek makaronowych, a nie jako samodzielne danie. Powstaje poprzez przecinanie rurek makaronu na czastki szerokosci okolo pól cala. Forma anelli sa ditaliani przycinane w szerszych odstepach i nadajace sie takze do zapiekanek. Czas gotowania wynosi 8–12 minut. Nazwa wywodzi sie od slowa pierscienie lub pierscionki (wl. – anelli)[1].

Wikipedia_en_Inglés Claudia_Pineiro Yun_Shouping Vénérolles Ahmad_Salah_Alwan_Mntafjai Zawiya Vanguardia_de_la_ciencia WP:PAU Yōko_Ogawa Agathosma_apiculata Abelardo_arias Valero Compania_de_la_Cruz AU-D Consolidated_PB4Y_2_Privateer Chi-lung-shih Condado_de_Van_Wert Yellowman Vladimir_Antónov-Ovséyenko Zona_torrida Chau_(canción) Xose_Luis_de_Dios Yevgeni_Polivánov Watkins_(Colorado) Air_Comet_(Chile) Alderdi WTA_Tier_I Aces_aerolinea Aldina_(genero) Concha_García Victor_Nekrasov Comerciante Choquero Abies_balsamifera Veo_Veo_.._Mamoneo!! Worldbeat_(álbum) Clase_Imperieuse_(1883) Victor_Manuel_de_Saboya_y_Saxo_Coburgo Acido_orótico Vilhelm_Hammershoi Alectura Comfort_y_Musica_Para_Volar Villarino_das_Poldras Aeropuerto_de_Belgrado Wisławka Vieteumolpus_grafi WSO2 Wafa_al_Bass Abd_allah_ibn_husayn Zebbug_(Gozo) Agua_de_Oro Verla Charles_Joseph_Natoire Comisión_de_Relaciones_Exteriores_del_Senado_de_Mexico XSS

html map