Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Partido_comunista_de_cuba Orcadas Pablo_Motos Pinheiro Opera_Bot. Otro_Mundo_celta Piptanthus Poliubiquitina Pertengo Plats Nixon_(Pensilvania) Notacion_sangalense Papel_de_albúmina Oradell_(Nueva_Jersey) Orgasmo_múltiple Perfect_World Oh_que_miercoles Nora_Fries Navegación_privada Natación_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004_Estilo_espalda_100m_masculino Nils_Liedholm Paralelos_(Star_Trek:_La_nueva_generación) Plantago_afra_subsp._stricta Noche_de_los_azotes Noemí_Barberis Paul_Dietrich_von_Giseke Onda_media Parásitos_(radio) Plaso_monosperma Pontificia_Universidad_Bolivariana Nardosmia_japonica Palotinos Onésimo_Redondo Paris_Soir Orbs Pedro_Álvarez-Salamanca Mutiscua_(Norte_de_Santander) Nu_Aquarii Paul_Maas Phalaenopsis_schilleriana_var_splendens Nescus Plagne_(Berna) Myosoton_aquaticum Pedilus_flabellata Numero_atómico Otel·lo_(2012) Oyon-Oion_(Alava) Parotocinclus_amazonensis Pastor_holandés_de_pelo_largo Paratemnoides_nidificator Pavonia_velutina Pino_de_Macedonia Neoraimondia_gigantea Parker_(Carolina_del_Sur) NGC_2239

html map