Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Administración_300_Moralzarzal Ziortza Whitfield_(Northamptonshire) Congreso_Constituyente_de_1857_de_México Villa_Manuel_Pomar Agar_Papa_Dextrosa Adolfo_Navarrete_Alcázar Code_Geass_-_Hangyaku_no_Lelouch Vagharshapat Comunidad_Economica_Eurasiática Chinasat_9 Condado_de_Stanley_(Dakota_del_Sur) Congreso_de_los_Estados_Unidos_de_América Agelénido Violeta_del_Valle Zoo_de_valencia Academia_Machalí Victor_Zirmunskij Xenofon Vencejo_nuca_blanca Abu_l_jayr_(shaybanida) Charles_Dwight_Marsh Chrysler Agata_Roca Colectivo_microcanónico You_Can_Not_Redo Aida_marina_arvizu_rivas Van_Horne_(Iowa) Choupo Alda_Bandeira Alcala_Meco Víctor_Roura Contra_el_enemigo Columbano_de_Lexehuil Vitruvius_Britannicus Vila_Cha_de_Sa Abel_Sánchez_(novela) Charles_Émile_Auguste_Durand Condado_de_Fillmore_(Minnesota) Abeto_de_Vancuver Agenais Al_diablo,_con_amor Zenoll Aerolínea Vladímir_Visotski Adela_Secall Comite_Judio-estadounidense Ají_morrón Agustí_Vila Voto_telemático Charles_Joseph_Marie_Pitard-Briau Vaichenaves Clupeiforme Zapote_(distrito_de_San_José) Agencia_VU

html map