Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Bahía_San_Pedro Bakmi Campeonato_Mundial_de_Biatlón_de_2005 Calixto_II Centro_historico_de_la_Ciudad_de_México Barberêche Castillo_Real_de_Varsovia Botajacion Boussay_(Loira_Atlántico) Campanula_lambertiana Cernohorskya_triflora Bostrychidae Belone_hians Blastoporo Centro_Nacional_de_Investigaciones_Cardiovasculares Black_Narcissus Belen_Montilla Celestino_Corbacho Azucena_común CAC_Small Brigada_Central_2:_La_guerra_blanca Cartalón_(diplomático) Carrone Carangoides_ciliarius BAP_Carvajal_(FM-51) Castelnau_d'Aude Ceriops Beriev_A-50_Mainstay Campo_receptivo Campus_Tecnologico_de_la_Universidad_de_Navarra Botz_en_Mauges Capeliano Caprino_(desambiguacion) Babiana Bhutan_Football_Federation Canada_en_los_Juegos_Olímpicos Base_Aerea_de_Morón_(España) Barrosco Ballet_azul Cadena_3 Cariot BMT_Archer_Avenue_Line Cerastoderma Challenger_de_Jersey Boismont_(Somme) Catskill_(villa) Binghamia_acanthura Callista_triflora Carretera_de_Wyoming_151 Bioestadística Bar_lès_Buzancy Belveze-du-Razès Baronia_de_Guadalest Cecilia_Morel Cesar_Bojórquez_Zapata

html map