Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

NBTA Plinthine_tetraquetra Oneseat.eu Pastrone Parartocarpus Mysoria Paul_Vulliaud Play_Loud!_Productions Perinola_(juego) Myiobius_erythrurus Pereskia_subulata Pacto_Laterano Pava_Cojolita Nannoglanis_fasciatus O_Rissei Omar_Awad_bin_Laden Piezas_de_musica Planta_Nuclear_Fukushima_I Notoxus_tiganii Plémet NOTES Neon_(banda) Orchis_brevicornis_var_fallax Parti_liberal_du_Canada Ordenador_portátil_de_sobremesa P._T._V. Plouégat_Guérand Phuture Peenestrom Patricio_Pérez_Díaz North_Hampton_(Ohio) Peter_Wrolich Parque_Nacional_Río_Pilcomayo Parma_(Míchigan) Oumou Ni_(letra) Parroquia_de_Santa_Maria_de_la_Asuncion Nemzeti_Bajnokság_I_2004/05 NGC_354 Orbifold Newry_City Picea_omorika Pitajoni_macho Pinar_de_Rocha Plaza_de_Mayo_(Subte_de_Buenos_Aires) Newari Nina_Young Perarrúa Mónica_Arango Osco-Umbro Paul_Levy Nectar_(album) Parashorea_plicata NGC_2174 Península_Ruca_Co

html map