Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

BC_Cherkasy Buck_Sydnor Campeonato_Femenino_de_la_OFC_1991 Cantón_de_Noailles Batalla_de_la_montaña_blanca Call_to_Arms_(álbum_de_Saxon) Baylo Catedral_de_Lamego Año_576 Baerum_S.K. Caupí Cañon_City_(Colorado) Catadromo_(pez) Cerveza Bernard_Manning Canon_palí Bahía_Espíritus Biophytum_somnulentum Batalla_de_Cremera Campeonato_de_España_de_futbol Billy_Hayes Cestode Castillo_de_Troussay Behren_les_Forbach Calzada_romana_del_valle_del_Besaya Bernardete_Costa Bosna_Sarajevo Bandera_de_Villaviciosa Chaetocladus Carles_Grau Berzano_di_Tortona Azusa_(tenchi_muyō!) Begoniaceas Cañón_de_mano Cantón_de_beauvais_sud_ouest Boston_Sunday_Globe Bullhead_City Cedro_de_peludo Berta_piñán Bushrangers Cerbera_cuneifolia Batalla_de_Alam_Halfa Borrassá Casa_de_Tucumán Barrio_Villa_Muñoz Campeonato_sudamericano_de_Fútbol_2011 Béranger Batalla_de_ituzaingo Ceuta_Unida Canajoharie_(villa) Casco_antiguo_de_león Bhaktisiddhanta_Sarasvati Campeonato_Sudamericano_Sub_20_de_2007 Cancion_del_9_de_octubre C.D._Universidad_de_El_Salvador

html map