Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Margaret_Geller Redland Manuel_J._Guiraldes Productor_economico Micropolifonia Mecha_(cuerda) Presença Líquido_sobreenfriado Mika_Hakkinen Raúl_Iznata Mattaccinos María_Mahor Goudelancourt-les-Pierrepont Mafra_(freguesia) Ramón_Reventós_Bordoy Lucio_Emilio_Mamercino_(consul) Potica Luis_Ramírez_de_Lucena Melanitta Premio_IgNobel Primera_división_española_1941_42 Quintanilla_de_Onésimo_(Valladolid) María_Antonieta_(película_de_1938) Miguel_Ángel_Rodríguez_Caveda Microcreagris_eurydice Lolium_rigidum_var._compressum Marco_Firmo Metazoa Louvigné Luces_del_Norte Region_linguística_francófona_de_Belgica Megalognatha_pygidialis Matrículas_automovilísticas_de_Malta Gonç. Mandip_Gill Marueño_(Ponce) Melchor_Portocarrero_Lasso_de_Vega,_conde_de_Monclova Red_Lanterns Gorgojo Mega_Single_Top_100 Manuel_Marin Mecanica_cuantica_relativista Reflections_-_Special_Edition Premier_de_Nieves Los_Verdes_de_la_Region_de_Murcia Manio_Manilio Puntero_izquierdo Príncipe_Napoleon Pueblos_arabes Primera_ley_de_la_geografia Matanzas_de_septiembre Memorias_de_Idhún_el_comic:_La_Resistencia_-_Busqueda_(1_Parte) Micropterix_huemeri Raorchestes_annandalii Mela_(Francia)

html map