Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Himno_Nacional_(Paraguay) Asuncion_Tlacolulita Idioma_cree Hylobates_lar_vestitus Autopista_Vespucio_Norte Guido_Guinizzelli Hurley_Haywood Holcolemma Atlantique_Stade_Rochelais Miro_II_de_Urgel Arrondissement_de_Fort_de-France Gunnar_Guillermo_Nielsen Guájar_del_Fondón_(Los_Guájares) Hevia Movimiento_de_Integración_y_Desarrollo Montboucher_sur-Jabron Anzuola_(Guipúzcoa) Hinata_no_okami Andalién_(estación) Ano_1432 Aulacophora_cyanoptera Hierba_negrilla Guillermo_Cosaro Molihua Archivo_Regional_de_la_Araucanía Guillermo_Alvarez_Guedes Mote_con_huesillo Guijo_de_Santa_Barbara Area_metropolitana_de_Florencia Area_Metropolitana_de_Los_Ángeles Grumman_F_8F_Bearcat Milovan_R_Gajić Hoyos_(película) Idioma_valencià Helicolestes_hamatus HMS_Arethusa_(1913) Anfiuma Anthoscopus_musculus I-25_(submarino) Henry_Seiling Hydroscopes Mujeres_asesinas_(libro) Hipopnea Anarchias_galapagensis Herpestis_peduncularis Hidroterapia Huitzná Atlas_Lingüistico_y_Etnografico_de_Andalucía Anfora Atmosphères Hexagrama_7 Hesbaye Mortadelo_y_Filemon_-_El_disfraz,_cosa_falaz Historia_de_las_misiones_jesuíticas_del_Guayrá_Itatín_Paraná_Tapé,_Uruguay_y_de_los_guaycurues HD_70642

html map