Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Acupeinidae Zheísmo Club_Social_Ciclón_del_Golfo Venonat Acorazados Aeropuerto_internacional_Seattle-Tacoma Werner_Vogels Coeficiente_de_dilatacion_térmica Chivas_Brothers Coenobita A_coruna_(comarca) Citrullus_lanatus_var_capensis Aipe_(Huila) Condado_de_Korçe Vuelo_TAM_3054 Abu_l-Walid_Hisan_ibn_Ahmad_al_Kinani_Al-Waqasi Club_de_Baloncesto_Askatuak Vertigo_Live_from_Chicago Chleuasicus_atrosuperciliaris Conferencia_Premier_CONADEIP Chef-du-Pont Zoosemiótica Aeropuerto_internacional_de_chernivtsi Ciudad_Jardín_(banda) Aeropuerto_de_Peinador A_Roma_con_amor Willi_Brandt Action_in_New_York Vacterias Adeccoligaen Vogelsberg Ada_Christen Colega,_¿Donde_está_mi_coche? Conjuntos Aeropuerto_de_Turin Yepes_(desambiguación) Adriana_Lecouvreur_(Cilea) Cladogynos Visitas_oficiales_al_exterior_de_la_canciller_Angela_Merkel Víktor_Lvóvich_Kibalchich Aklema_ovata Aeropuerto_de_Valencia Condado_de_Tartu Vulevi_Ivan_Assenov Acondicionador Villamanta Alamar_(Cuba) XEMX-AM Vyt-les-Belvoir Xosé_Deira_Trinanes Westfalische_Wilhelms-Universität_Münster Cohete_sonda_rnii Chenopodium_atriplicifolium Clase_Sumner Ajuar

html map