Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Escudo_de_Baviera Euphorbia_lignosa Estación_Pablo_Podesta Emilio_Lisson Federación_de_Futbol_de_las_Antillas_Neerlandesas Federica_de_Hanóver El_cura_lorenzo Entrenadores_de_la_Union_Deportiva_Puertollano Fegimanra_africana Eustrophus_bimaculatus Entalpia_libre Esquí_Náutico_en_los_Juegos_Suramericanos Estadio_Nacional El_clan_de_los_sicilianos Edulcorante Estacion_Coghlan_R Esperance_Sportive_de_Tunis Estado_de_Ceará Estadística_de_Maxwell_Boltzmann Estacion_de_Jose_Laguillo Foussignac Fontcouverte_la_Toussuire Francisco_Camet El_gato_y_el_violin Elarica_Gallagher Estadio_Fragata_Sarmiento Fairchild_XC_120_Packplane Eje_Castellón_Benicassim Estación_de_Guadajoz Estudio_de_la_Historia_(Arnold_J._Toynbee) Emma_Edwards Florencio_Tenev Elias_Mauricio_Soto Familia_monástica_de_Belén,_de_la_Asunción_de_la_Virgen_y_de_San_Bruno El_muro_fronterizo._Espacios_instrumentos_y_actores_para_un_diálogo_constructivo_entre_México_y_Estados_Unidos._Avances_de_una_publicacion Francisco_Fernandez_Ordoñez Estación_de_Aeroport-T1 Emilio_Harth-Terre Endurobol Enfermedad_de_Wernicke-Korsakoff Fios Esteban_Salisbury Fadrique_de_Portugal Escuela_austriaca Exposicion_(Metrorrey) Far_Rockaway_Mott_Avenue_(IND_Rockaway_Line) Filicaleyrodes_bosseri El_beso_de_la_mujer_araña_(pelicula) Enrique_Cerdán_Tato Escuela_de_Ingeniería_de_Antioquia Esteviósido Embalse_de_Valdecañas Episodios_de_La_casa_de_los_Dibujos Estación_de_la_Plana_Picamoixons Ergometría

html map