Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Alos_de_Balaguer_(Lerida) Cronológico Cusino Danilo_de_Galitzia Dra_Harleen_Quinzell D._T._M. Departamento_de_Quindio David_Ortega Eckhart_Hochheim ECOSUR Down_(álbum_de_The_Jesus_Lizard) Alonso_de_Argüello Ebnerella_bullardiana Dave_Lombardo E_363 Dialecto_barranqueno E_234 Dou_Wei Digenis_Morphou David_Jelinek Crainhem_/_Kraainem Amatlan_(buque_petrolero) Cosme_Campillo_Ibáñez Dilasag Almagro_Samar Edad_mamífero_Itaboraiense Crater_Pan Domingol Crema_de_frutas Der_blaue_reiter Diamante_(Entre_Ríos) Cultura_samoana ETA_Militar Allen_Telescope_Array Duarte_Fernando_Álvarez_de_Toledo_Portugal Doble_Proyeccion_Ortogonal David_Vitoria Daniel_Schürholz Cuando_amanece_el_día Danielle_Panabaker Célula_vegetal Coriácea Departamento_Martires Cupiches Distrito_Escolar_Unificado_de_Long_Beach Deborah_Compagnoni Alien_Tort_Claims_Act Dinastia_sayida Cymbidium_nervosum Distrito_VIII Corneta_china Dinastía_Hafsida Dru_Lavigne Daphne_Rosen Cyanella_capillata

html map