Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Lyme_Regis Referendum_sobre_la_Ley_de_Uniones_Civiles_en_Costa_Rica_de_2010 Gran_Premio_GSB Marquesado_de_Borghetto Provincia_de_villa_clara Mecereon Primera_B_Nacional_2012/13 Maurice_Paleologue Rankulche Qabus_de_Omán Primero_la_obligacion,_despues_la_devocion Rebelion_de_los_Países_Bajos Mercado_Común_Andino Love_Hurts_(álbum) Mentha_subtomentella_var_microphylla Marisela_Puicón Matt_Mitrione Rashi Massen-Niederlausitz Pulversheim Los_querendones Protección_contra_incendios Microrregión_de_la_Alagoana_del_Sertón_del_São_Francisco Goregrind Primaria_democrata_de_Oregón_2008 Mesobola_brevianalis Premio_Miguel_Cabanela Prosopocoilus_motschulskyi_motschulskyi Mahnomen_(Minnesota) Metal_Gótico Los_rollos_del_Tío_Sam Psicopedagogia_Clinica Ramatuela Luis_II_de_Borbon_cuarto_príncipe_de_Condé Maculoncus Gregorio_Balparda_de_las_Herrerías Gran_Premio_de_Canada_de_1984 Razzmatazz Merindad_de_Valdeporras Recopilación Luis_Melián_Lafinur Manuel_Alegre_(grabador) Potters_Bar Lobo_Hombre_en_París Prunella_laciniata M_P._R. Maybeshewill Manel_Bosch Megalognatha_rolleti Red,_White_and_Crüe Masato_Harada Gompie Los_100_+_Pedidos_del_2007 Martagón Gramática_del_eslovaco

html map