Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Batalla_de_kirina Bouvardia_tenuiflora Botryanthus_lelievrii Centro_di_Documentazione_Ebraica_Contemporanea Beaucamps_le-vieux Cerva_(Portugal) Bomba_Grand_Slam Batalla_de_Santa_Catalina Castillo_de_Breda Bernardo_buontalenti Battlefield:_bad_company Biel Barba_de_aron Casio_Serie_fx-9860 Batalla_de_Prokhorovka Carlos_Schneberger Bahia_de_samborombon Basílica_de_maría_auxiliadora_(turín) Benjamín_Rivera_(actor) Bruno_I Campanula_hybrida Boberella_belladonna Berberis_antucoana Black_n'_blue Centro_de_Investigaciones_para_el_Desarrollo_(UN) Buda_(Hungria) Carrete Bletia_ecuadorensis Bertha_pappenheim Bandera_de_carolina_del_sur CAAB Brookfield_(Massachusetts) Báculo_de_Ayshel Celtis_chichape Borrado_de_archivos Canón_antiaereo_M1939_de_85_mm_(52-K) Categoria_lexica Carlos_Marcuci Categorias_inferiores_seleccion_de_futbol_de_España Capítulo_11_de_la_Ley_de_Quiebras_de_Estados_Unidos Back_In_Black Banca_libre BODUM Base_Gabriel_Gonzalez_Videla Cecilio_Baez_Gonzalez Bayannuur_(Bayan-Olgiy) Cenicienta_(Wolf-Ferrari) Cerdueña Bocadillo_veleño Batalla_de_Málaga_(1704) Boyz_ii_Men Cezens CP_Serie_0450 Cana-fistula Bihucourt

html map