Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Enemigos_de_lo_Ajeno El_Monstruo_peludo El_imperio_de_Trigan Estacion_de_Ciudad_Lineal Fairfield_(Oklahoma) Edward_G_Bourne Family_Guy_Viewer_Mail Ellen_van_Langen Exposicion_de_perros Embalse_de_Itoiz Estudio_de_Gramática_(Cuéllar) Eparquia Europa Escuelas_Pías_de_Aragón Eopachylus_illectus El_niño_de_las_estrellas Epistephium_herzogianum Ergene FlashForward_(serie_de_TV) Estacion_de_Delicias Estadio_Al-Rashid Elecciones_autonómicas_de_Castilla_y_León_de_2003 Evento_histórico Fabián_Acuña Espejismo_(desambiguación) Escuela_Universitaria_de_Ingeniería_Técnica_de_Obras_Públicas Escuela_shakya El_premio_No-vel Excerpts_from_My_Secret_Garden Fortaleza_de_sagres Escuela_superior_de_Lechería Forcarei_Forcarey Edopidae Estadio_Escolar_Mario_Camposeco Escobar_de_Campos Falla_de_cabalgamiento Estados_de_la_india El_eclipse_(película) Fortaleza_de_MonteAragon Elías_Arribas_Aragones Era_estalinista_en_la_Union_Soviética Estación_de_Maria_Zambrano Estación_de_Zug Francisco_Brines_Banó Formación_Tendaguru Festival_de_Música_de_Sanlúcar_de_Barrameda El_Show_de_los_Banana_Splits Emperador_Go_Fushimi Elecciones_de_la_Asamblea_Nacional_Constituyente_de_Guatemala_de_1964 Francisco_Javier_Elorza_Cavengt Factores_de_crecimiento FLCL El_prado_(pelicula_de_1990) Ermita-Convento_de_Nuestra_Senora_de_la_Estrella_(Miguelturra) Escudo_de_la_República_Socialista_Soviética_de_Estonia

html map