Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Frank_Sivero Emodina El_Campillo_(Sevilla) Esputo Francia_en_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_Sub-20_de_2013 Estacion_de_esqui_La_Lunada Francisco_Días-Corni Familias El_sueno_de_un_hombre_ridículo Elecciones_luxemburguesas_de_1979_al_Parlamento_Europeo Fase_(materia) Flueggea_virosa Frame_Net Fl._Sicul._(Tornabene) Elecciones_presidenciales_de_Guatemala_de_1950 Festuca_hallerioides El_rubio_de_los_pecos Elecciones_Autonomicas_de_Castilla_y_León_(2003) Fight_for_Your_Right_(Revisited) El_Fantasma_de_Harrenhal El_hombre_con_dos_cerebros Fiesta_del_domingo Francisco_Gonzalez_Paul_Martinez Edmund_Duke Estela_gigante Football_Club_Tirsense Elecciones_Autonómicas_del_País_Vasco_(1998) Facultad_de_ciencias_sociales_de_la_universidad_de_salamanca Ernesto_Alterio Eurocodigo_3 Francisco_Antonio_Bianchi Ermita_del_Santo_Cristo_de_Miranda Fines Eduardo_Federico_Martinez Fermin_Valdez_Dominguez Ferrocarril_Arica_La_Paz Estación_Ingeniero_Silveyra Federacion_de_Accionistas_y_Socios_del_Futbol_Español Estado_paternalista European_Taekwondo_Union Fosfuro Enría Estadio_5_de_julio_de_1962 Flauta_de_pico Elecciones_europeas_de_1989_en_Dinamarca Facultad_de_Ciencias_Económicas_de_la_Universidad_Nacional_Mayor_de_San_Marcos Fagara_crassifolia Epicauta_hirsutipubescens Financial_District_(Manhattan) Estilo_libre_(álbum) Escalona_(serie_de_TV) Francisco_Walter_Garcia Esfinges_gemelas_de_El_Salobral Eric Francisco_de_Paula_Fernández_de_Córdoba_y_Cárdenas

html map