Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Francois_Cheng Estación_Dumont_d'Urville Elecciones_al_Parlament_de_Catalunya_(1995) Fideos_de_China Elecciones_a_la_presidencia_del_Athletic_Club En_esta_Casa_Blanca_(El_Ala_Oeste) Euphorbia_medusae Familia_Indoeuropea_-_Grupo_Italico Eduardo_Ocon El_tío_Boonmee_que_recuerda_sus_vidas_pasadas Estadio_multipropósito FGA El_extraño_retorno_de_Diana_Salazar Ermitanos_de_San_Pablo Estadio_El_Arenal Francisco_I._Madero_(desambiguacion) Francisco_Añón_Paz Edward_Dwelly Erythrina_portoricensis El_modelo_del_trauma Factor_de_coagulación_II Francisca_Javiera_Ruiz_de_Larrea Fluminense_Futebol_Clube Enciclopedia_Linguistica_Hispánica Fiódor_Lynen Estadio_Qualcomm_(linea_Verde) Espiritu_de_1914 Estación_Carabobo Entacmaea_cuadricolor Formatos_Audio Federación_Nacional_de_Sindicatos_(China) Enrique_Ruiz_Guinazu Escuela_de_Ingeniería_de_la_Universidad_Católica_de_América Formación_de_colonias_(Unidad) El_prendimiento_de_Cristo Estilo_libre_indirecto Elecciones_generales_de_Vanuatu_de_2004 Fe_de_Ratas Ensoñación_excesiva Electroestimulación Flota_bizantina Fiat_Ritmo Flacio_Illirico Eduardo_Falaschi Elephantulus_intufi Escuela_de_Suboficiales_del_Ejercito_de_Chile Francisco_Nuñez_Montes Elard_Serruto España_en_los_Juegos_Olimpicos_de_verano_2000 Erillcastell_(Lerida) Enredadera_andaluza El_profeta_Jeremias Entorno_natural_de_la_Unión_Europea Elecciones_municipales_de_2007_en_España Escudo_de_arenas_del_rey

html map