Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Trophaeastrum Ricardo_Ffrench-Davis_Munoz Inma_del_Moral Fuerza_Aerea Giuseppe_Grabbi Galar_(concejo) Río_Meno_rojo Gas_Natural_Combustible Municipios_de_colombia Rotonda_del_Ala Inodoros_de_Japon Iglesia_de_Nuestra_Señora_de_La_Candelaria_(Bogotá) Rocío_Aliaga Rey_de_Israel Gato_acosado Iglesia_Parroquial_de_Alcora Inge_Aicher_Scholl Rio_Taibilla Ingrid_Pelicori Genaro_Diaz Rio_Paranapanema Geografía_de_Líbano Frente_Popular_para_la_Liberacion_de_Oman Gachi_Ferrari Globba_nutans Galium_uncinatum Geoffrey_Massa Frente_a_frente_(Manuel_Alejandro) Universidad_del_Pacífico S.O.S._(serie_de_TV) Fólkvangr Gevingey Revolución_Restauradora Tsuchida_Production Revista_Chest Ignacio_Diaz_Caneja Inigo_Lopez_de_Mendoza_y_Mendoza_(duque) Renovación Tsibanobalka Glaxo_Smith_Kline Rupt_en_Woëvre Repentismo Un_dia,_un_gato Ricardo_Saenz_de_Ynestrillas Richmond_(Oregón) Muralla_púnica_de_Cartagena Inmigración_mexicana_en_Canada Municipio_de_Truro_(condado_de_Aurora,_Dakota_del_Sur) Release_(álbum_de_David_Knopfler) Gardnerville_(Nevada) Friesenried Rito_judío Rio_Goksu Municipio_de_Seward_(Minnesota) Gli_equivoci_nel_sembiante

html map