Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Ciclo_termodinámico XENET_AM Viktor_Pečovský Combate_de_las_vizcacheras Zapoteco Verónica_Cepede_Royg Consejo_de_Defensa_del_Patrimonio_Historico_Arqueologico,_Artístico_y_Turístico Vall_d'Uixó_La Agave_lophantha_var._caerulescens Cimbergo Cofradia_del_Santisimo_Cristo_de_la_Agonia_(Cieza) Vodacom_African_Challenge XXXII_Festival_Internacional_de_la_Cancion_de_Viña_del_Mar Youth_Of_The_Nation Companía_de_Cazadores_Correntinos Vimbre Abadia_de_Bolton Zembrini Aegilops_ovata Colonia_de_la_Corona Alcedo_coerulescens Acosta_De_la_Rosa Vittorio_Giardino ZULU Zona_arqueóloga Alajuela_(ciudad) Wampsville Vaticinia_de_Summis_Pontificibus Contrato_de_factoraje Cobras_de_Ciudad_Juárez Chloraea_leptopetala Ciampino Viejo_Testamento Cleonas Air_Service_Plus Acanthocarya Collectivite_de_Saint_Martin Agonita_picea Aceras_anthropophorum Abasolo Xavier_Gargan Ximeno_Fortunion_Tercer_señor_de_Cameros Agrostis_pseudoalba Agrupacion_de_Baloncesto_Pas Albert_y_David_Maysles Acero_Vitrificado Choque_Eléctrico Valle_de_Santibanez_(Burgos) Club_de_Deportes_Iquique Wadi_Al_Hayaa Comics_de_Lordi Academicismo Chiauci Valões Claudia_Fontan

html map