Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Hermandad_del_Cristo_de_la_Corona_(Sevilla) Mollet_del_Vallès_(Barcelona) Gusen Asociación_Senales_de_Humo Arroyo_Naquina Montigny-les-Bretonneux Asunceña Autarquia_(filosofía) Huracán_Diana_(1990) Idioma_calmuco Asedio_de_Atenas Australopithecus_affarensis Montesquieu-Avantès Antonio_Yáñez-Barnuevo Atlético_Cihuatlán Aucamville_(Tarn_y_Garona) Arrondissement_de_Strasbourg_Ville Home_by_the_sea Atisha Gunz_(rio) Movistar_Moviles Andrea_Vicunia Harmodio Idioma_moore Honestidad Hartung Antonio_Cordón_García Gymnocalycium_cardenasianum Arkansas-Pine_Bluff_Golden_Lions Hillsboro_(Virginia) Movimiento_contra_La_Tortura_Sebastian_Acevedo Avenida_newkirk_(línea_de_la_avenida_nostrand) Hamilcoa_zenkeri Guerra_franco_española_(1635_1659) Anthony_Davis_(baloncestista) Atysa_nepalica Motivados_por_la_Música Hidroideo Antonio_Hernandez_Cobian Hospital_Santa_Cristina Arie_Molenaar_Racing Hermenegildo_Galeana_(municipio) Gwen_Stefanie Antwan_Jamison Astylosternus_perreti Avril_sur-Loire Hommarting Héctor_Nunez HD_77361 Grupo_por_la_Europa_de_las_Democracias_y_las_Diferencias Anaxetum_crassifolium Gutiérrez_Bueno Andrés_Cánovas_Alcaraz Aoa Anisochroa_volkovitshi

html map