Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Crossover_(televisión) Décimo_par Demencias Dedekind Alma_y_vida Demógrafo Dia_de_la_Toalla Alice_Colonieu Don_Eppes Costa_del_Jurasico Dougray_Scott Dique_Arroyito Almádena Delegacion_(informática) Durga_Puja Corredor_Central Dia_Marítimo_Europeo Desert_Hot_Springs_(California) Damian_Ezequiel_Petkoff Dommartin_lès-Toul Ali_Carter DHC-6-300_Twin_Otter Distrito_de_Yauli_(Huancavelica) Cuchilla_del_Perdido Duffy_Square División_Central_(MLS) Dysosmia_foetida Copa_de_la_liga_de_Polonia Costra_lactea Alsep Altötting Derecho_de_Argentina Alexandria_Stadium Diego_Gutierrez_de_la_Barreda_y_Vargas Ana_I_de_Rusia Altmühl Cosmos_485 Diócesis_de_San_Carlos_de_Bariloche Ana-Clara_Duarte Amalia_Lacroze_de_Fortabat Alpes_de_Ötztal Alfred_Meyer Dona_Maria_Ossa_de_Amador Conversion_interna Depuración_(medicina) Distrito_de_Khordha Cámpora Cortijo_Manzano_(Castril) Cuprita Dynamidium_montivagum Aluminio_2024 D.C._Public_Schools Cui_prodest Ducado_de_luna Doblete_(lingüistica)

html map