Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem http://www.aegrescit.na-turcja.przeworsk.pl mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych http://www.artium.na-turcja.przeworsk.pl sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej http://www.cruce.na-turcja.przeworsk.pl parmezanem).

Jaén_(Perú) Kadıkoy Isla_Degaby Lenguas_totonacanas Las_Cosas_Pequenas Liga_de_baloncesto_del_sureste La_Flor_de_Irupe James_Paget Jesús_Fernández_Sáez Jackson_Hurst Java_remote_method_invocation Letran Itoiz_(álbum) Lendu La_niebla_(novela_de_1975) Kerneria_pilosa La_Red_(serie_de_televisión) Keicho Lisle_en-Barrois Jay_(Florida) Kal_L Juárez_(estación_del_metro_de_Guadalajara) Kuchen Iván_Mejia_Alvarez La_Brecha_(Sinaloa) Jose_Ardines Libro_de_Éxodo José_J._Veiga Joseph_F._Smith Jordi_Singla La_creación_de_la_Cordillera_Cambiante Kare_Hedebrant Laurie_Holmes Lampridiomorpha José_María_Placido_Caamaño Koljoz La_brújula_dorada Isidoro_Fernandez_Florez Ladislao_Wajda Liga_Mexicana_de_Béisbol_2000 Javier_Molina_Cundi Liga_Premier_de_Siria Lauren_C_Mayhew Jordi_Costa Lampetra_tridentata Kallimini Lenguas_bereberes_del_Atlas Juan_Sanchez_Cisneros Isso Le_Chili_de_Violeta_Parra:_Un_rio_de_sangre L_A_V_Zaragoza_Castejon-Pamplona_Logroño Kurrajong Jose_Miguel_Guridi_y_Alcocer Johann_Von_Staupitz La_pequena_maravilla

html map