Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Colocasia_antiquorum_var_multifolia Comisión_de_Bebidas_Alcohólicas_de_Texas Chesus_Bernal_Bernal Cobertura_de_telefonia_móvil Charles_Valton Agustin_Melgar Vedeseta Aeropuerto_internacional_de_Astana Zarza_llamada_idea Volcan_Pomerape Albúmina_de_suero_bovino Charles_Sanders_Pierce Condado_de_Oklahoma_(Oklahoma) Villacalabuey Cofradías_de_Mardi_Gras Cimicifuga_cimicifuga_var._intermedia Aguatero_(oficio) Albert_Oehlen Compuesto_aromático Concierto_grosso Valladolid-Campo_Grande Colchón_hinchable Agravante Zenon_de_Citio Chimalma Zuya_(Alava) Waunakee_(Wisconsin) Absolut_Vodka Virlocha Verbascum_thapsiforme_ssp_densiflorum Veurey-Voroize Contracorriente_(álbum) Condado_de_Ward_(Texas) Circuito_urbano_de_Mónaco Clásico_del_fútbol_de_Quito Airas_Nunes Ybyraró Coloboma_de_coroides Villiers_le_Duc Cheikh_Gueye Valle_de_Elorz_Noáin_(Navarra) Citrus_×_communis Yakuza Conexión_Yiddish Colorado_14ers Virulencia Chilochromis_duponti Abuela_Addams Ciudad_de_Zanzíbar Ahmed_Manajid Zanthoxylum_paucijugum Clasificacion_de_OFC_para_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_2006 Aboncourt_(Meurthe_y_Mosela) Comunas_del_departamento_de_Ródano Villotte_sur-Aire

html map