Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Italo-venezolano Lerma_(rio_México) Josef_Holub Las_Palmas_de_Gran_Canaria Jitopadesa Leptomona_erythrocephala John_Cowper_Powys Instituto_de_Geografia_de_la_Pontificia_Universidad_Catolica_de_Valparaíso José_Luis_Morales_Paredes Jose_Ortells_Lopez King_Edward_Point Kbus José_Trinidad_Ruiz Jaka_Klobucar Leo_Janacek Jaime_Serra_Puche Kosmos_93 Liga_Distrital_de_Fútbol_de_Lince_2013 Laura,_un_gran_amor Ley_(minería) Jose_María_Gutiérrez Libro_del_Chiodo Kurbin José_Trinidad_Reyes L'Hospitalet_près-l'Andorre Leila_Davis Juan_Ramos_de_Lora José_Luis_Álvarez_"Rocky" Laguea Little_Boy Lapeirousia Lenguas_mon-jemer Leptolalax_gracilis Jack_Lang L_A_V_Madrid_Toledo Izobilni_(Krasnodar) Litoria_louisiadensis Liberalización_económica J_M_Cespedes José_Lisandro_Lascarro Joao_Gil La_batalla_de_Chile Lights_(álbum_de_Ellie_Goulding) La_Boda Leita Las_Rondas Las_Chumberas Juan_Manuel_Imbert La_hermana_pequeña Ko'Woj Jose_Salome_Pina Iquique_(ciudad) Jurramsāhr Linea_Ōtemachi Juan_P_Oliver

html map