Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

ERBB3 Cotinus_americanus Don_Reid Diosdado Convención_de_Instituciones_Republicanas Corpus_Christi_(desambiguacion) Crows_Landing_(California) DCE_Remote_Procedure_Call Dovyalis_caffra Echinocereus_gentryi Convenio_Europeo_para_la_Proteccion_de_los_Derechos_Humanos_y_de_las_Libertades_Fundamentales Corydoras_melanistius Distrito_de_Morges Cordillera_de_altoviento Copa_Intercontinental_de_hockey_sobre_patines Diócesis_de_El_Vigía-_San_Carlos_del_Zulia Diabrotica_regalis Cumbre_de_Londres Aletas_pelvicas Dali_desnudo_en_contemplación_ante_cinco_cuerpos_regulares_metamorfoseados_en_corpúsculos_en_los_que_aparece_repentinamente_la_Leda_de_Leonardo_cromosomatizada_por_el_rostro_de_Gala Diagrama_de_solido_libre Cubierta_de_abandono Aluminum_Tunes_Switched_On_Vol_3 Amorphophallus_paeoniifolius_var._campanulatus Amblyceps_tuberculatum De_mujer_a_mujer Cymbopogon_transvaalensis Dingoma_S_A Dziga_Vertov Alex_Christensen Demetrio_constantinovich_de_rusia Dortmannia_purpurea Creacion_(mitologia_cristiana) Czeslaw_Milosz Denver_(Carolina_del_Norte) Dactylorhiza_incarnata Didiuhet Dólar_del_Caribe_Oriental E-236 Deep_cover_(cancion) Du_Cange Alvaradeña Diócesis_de_Cucuta Dicladispa_lulengaica Cruz_de_Katanga Alex_Kidd_The_Lost_Stars Daniel_Mañas Alejandro_Garrigós_Rojas Cyclospathe Darlington_Football_Club Dalni_(Dinskaya,_Krasnodar) Allium_vineale Dracophilus Departamento_Gaiman Coris_roseoviridis

html map