Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Pizzoccheri

Pizzoccheri - rodzaj północnowłoskiego makaronu wykonywanego z mąki gryczanej, odmiana tagliatelle. Wywodzi się z Teglio w Lombardii.
Pizzoccheri ma formę płaskich wstążek ciemnej barwy. Udział mąki gryczanej kształtuje się na poziomie 80%, reszta to mąka pszenna. Odmianą jest Pizzoccheri bianchi (białej barwy), rodzaj gnocchi, wytwarzany z mąki pszennej i chleba.
Pierwsze wzmianki pochodzą z XVI wieku. Danie spożywane było podówczas rękoma, co daje przypuszczenia, że nazwa wywodzi się od włoskiego pizzicare (podszczypywać).
Później makaron jedzono drewnianymi łyżkami ze wspólnej, rodzinnej miski.
Oryginalnie serwowany jest najczęściej z ziemniakami, serem, kapustą i masłem, a więc stanowi danie ciężkostrawne.
Jadany zwykle na obiad w zimnej porze roku.

Eflorescencia Expulsion_de_los_judios_de_Espana El_Mito_de_Eva_y_Perón Eremochelis_morrisi Francisco_Olabarrieta_Urquijo Foco Felipe_Muñoz Estadio_de_la_Universidad_Nacional_San_Agustín Fernando_Ponce_de_León Estación_de_Plentzia Elizabeth_Whitlock_Kemble Estación_de_Kings_Cross_St._Pancras El_Huesped_del_sevillano Elecciones_autonomicas_castellanoleonesas_de_2007 Francisco_Pérez_(político) Festival_Internacional_de_Cine_de_Donostia-San_Sebastián_2005 Festival_de_la_Cancion_de_Eurovisión_1999 Eupatorium_hecatanthum Escobaria_vivipara_var._deserti Embriones_(novela) Fiat_6-8_HP Estrella_Roja_FC Federico_Perez_(futbolista) Foco_primario El_Baul Erchim_FC Escuela_de_Fútbol_Municipal_Mejillones Eldir Escuadrón_de_Exploración_de_Caballería_Blindado_11 Fl._Reipubl._Popularis_Sin. Escuela_Técnica_Superior_de_Ingeniería_Industrial_y_Aeronáutica_de_Terrassa Escultura_ecuestre Estado_Plurinacional_de_Bolivia Estacionar Faverolles_et_Coëmy Estación_de_Villejuif_-_Léo_Lagrange Escola_Superior_de_Estudos_Industriais_e_Gestão Estadio_Ciudad_de_Lanús El_Garrobo_(Sevilla) Electronic_Data_Interchange Ejército_de_Liberacion_Arabe Enfermedad_de_batten FW-190_A-9 El_esqueleto_de_la_señora_Morales Espeluche Ezequiel_Moreno_y_Díaz Fotoform Energia_Interna Enrique_José_Varona Epiplatys_roloffi Estación_Quilpue El_lápiz_del_carpintero Flora_Hawaiiensis;_the_New_Illustrated_Flora_of_the_Hawaiian_Islands Endocrinólogo Efecto_electroosmotico

html map