Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Porzana_sandwichensis Piedrahita_(España) Pitajo_coronado Naga_Āhva Oropendola_europea Oren_Lyons Norlevo Ocimum_citriodorum Pedro_Apaolaza_Ramirez Portugal_dos_pequenitos Nabal Orquesta_Filarmonica_de_Los_Angeles Nervio_axilar Partido_de_saladillo Normas_de_la_RACV Pierre_Buchoz Nikolay_Trusov Parlamento_de_Pais_Vasco Oncidium_keilianum Nam_pla Nemea_(desambiguación) PNUE Paulino_Vicente_(hijo) Pomadasys_incisus Naram_Sim Octavio_Derisi Poligono Pippi_Langstrump_(serie) Napoleón_cruzando_los_Alpes Mârouf,_savetier_du_Caire Olympe_de_Gouges Namacodon Pital_Megua Nombre_Legal_(Empresa) Ngaraard Obersteckholz Parque_nacional_de_Chrea Orden_de_Cisneros Parque_Nacional_de_Buxa Odontolabis_ludekingi_ludekingi Opus_Dei:_Normas_de_vida_usos_y_costumbres Patricia_Larraín Pelotón_de_ejecución Palimbia Ocupación_de_la_Araucania Polipropileno Ontoria_del_Pinar Pairo Pandidakterion Pedro_J._Pierluisi Paro_Wars Patric_Gabarrón Nicollette_Sheridan Nuño_Sánchez_de_Rosellón Partido_de_Presidente_Peron

html map