Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem http://www.nomen.w-czytac.suwalki.pl mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych http://www.quantum.w-czytac.suwalki.pl sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej http://www.sidera.w-czytac.suwalki.pl parmezanem).

Mondeville Home_United Aurelio_Palacios Morcuera Arturo_Labriola Antonio_Ulrico_de_Brunswick-Wolfenbüttel Huevas_alinas Artem_Gomelko Hillsboro_(Iowa) Gurú_Nanak_Dev Héctor_Fabian_Ramírez Helichrysum_arctioides Antonio_Blázquez_y_Delgado-Aguilera Monumento_a_la_Constitucion_de_1978_(Zaragoza) HMS_Scorpion Monte_Redondo Apuntes_de_Ciencia_y_Sociedad Guilty_Pleasures_(EP) Antílope_de_cuatro_cuernos Artists_and_Models Azere_(Tabua) Mom_at_sixteen Himitsu_no_Akko_chan Arabella_Estuardo Avellana_hembra Grupo_del_Lenguaje_Lógico Herbalismo Mk_83 Hiparco_(oficial_de_caballeria) ISBI_blindajes Mittainville Harrow_on_the_hill Artefactos_de_anillo Arquidiócesis_de_Santiago_de_Cuba Gyromia_cuneata Houst. Heidi_Rakels Idioma_armenio Morpho_epistrophus Iagttag._Vextrig._Marokko Anger_Management_(serie_de_TV) Houlbec-près-le-Gros-Theil Anís_de_risco Moscas_escorpion Hispanomusulmán Arquidiócesis_de_la_Santisima_Concepción Molières_sur-Cèze Aviles Asi_Vassihon Andernach Anis_Ferchichi Anticipacion_génica Hospital_del_Rey Asociacion_de_Fútbol_Profesional_de_Pastaza Gustave_de_Molinari

html map